Ο ενεργός πολίτης

Ιστολόγιο ενημέρωσης με βαρύτητα σε θέματα καθημερινότητας, κοινωνικής πολιτικής και ποιότητας ζωής για το Ανατολικό Εορδαίας Ν. Κοζάνης

Ο καιρός στο Ανατολικό Εορδαίας

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ανακαίνιση Αγίου Νεκταρίου

     Μετά από δωρεά συγχωριανού μας, ξεκίνησε η ανακαίνιση στο εξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου. Καιρό τώρα παραμελημένο, απέναντι απο τις εργατικές κατοικίες, στην είσοδο του χωριού από Άγιο Χριστόφορο, κτίστηκε, μετά από το όραμα (1974) που είδε τον Άγιο Νεκτάριο, η Κωνστάντω Μπέτσιου. από το ζεύγος Μπέτσιου Αθανασίου και Κωνστάντως, το γένος Μπουδούρη Στέφανου. Η οικογένεια Μπέτσιου, κατάγεται από το Βυθό Βοϊου (Πεντάλοφος Κοζάνης) και  μετοίκισαν στο χωριό το 1972.


 
Το εξωκλήσι γιορτάζει στις 9 Νοεμβρίου   
Νεκταρίου μητροπολίτου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη, του θαυματουργού (†1920).  

     Ο άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Θράκη από θεοφιλή οικογένεια. Αρχικά ονομαζόταν Αναστάσιος. Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάσθηκε σκληρά έξι χρόνια. Αργότερα, χειροτονήθηκε διάκονος και ονομάσθηκε Νεκτάριος. Στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Θεολογία, και ακολούθως μετέβη στην Αλεξάνδρεια. Εκεί χειροτονήθηκε Μητροπολίτης και απέκτησε μεγάλη φήμη για το ήθος του και τα κηρύγματά του. Συκοφαντήθηκε και αναγκάσθηκε να έρθει στην Ελλάδα, όπου εργάσθηκε ως ιεροκήρυκας και διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή. Ίδρυσε τη γνωστή Μονή στην Αίγινα και αφιερώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Παρέδωσε το πνεύμα του εν ειρήνη στις 8 Νοεμβρίου του 1920.
Απολυτίκιο. Ήχος α'. Της ερήμου πολίτης.Σηλυβρίας τον γόνον και Αίγίνης τον έφορον, τον έσχάτοις χρόνοις φανέντα, αρετής φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ως ένθεον θεράποντα Χριστού· αναβλύζει γαρ ιάσεις παντοδαπάς, τοις εύλαβώς κραυγάζουσι' δόξα τω σε δοξάοαντι Χριστώ, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ένεργούντι δια σου, πάσιν Ιάματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου